Om Paabyenge Plantefarvning

Pia & Anne

Vi hedder Pia og Anne, vi er mor og datter. Vi er ansigterne bag Paabyenge Plantefarvning.

Pia er ivrig strikker og bor på gården som vi arbejder fra. Hun har tre voksne børn, 4 børnebørn, en mand og en hund som alle gerne giver en hånd med hvor de kan. Pia elsker især strik med Fair Isle teknikken som vores lammeuld egner sig særdeles godt til.

Anne er ligeledes passioneret strikker. Hun har 2 børn, en mand og en hund. Selvom hun ikke bor på gården så har hun ikke langt på arbejde. Anne har hovedansvaret for de sociale medier. Anne holder meget af enkelt og moderne strik. Desuden strikker hun en del børnestrik da begge børn elsker hjemmestrik. Til dette formål er merinoulden meget velegnet.

Vi bor tæt på naturen og elsker at færdes i den, så da vi fik idéen, at vi skulle prøve at farve garn var det naturligt, at det skulle plantefarves.
Familien har været landmænd så derfor er vi vant til et liv i pagt med naturen. Siden den aktive del af landbruget lukkede ned har vi manglet denne del af vores hverdag, selvom vi stadig bor midt i naturen. Så der var ikke langt fra tanke til handling da først idéen om plantefarvning meldte sig.
Vi startede med at samle lidt granskud og farve et nøgle lammeuld på Pias komfur i gårdens køkken. Det blev en mellemting mellem tisgult og beige. Selvom farven ikke var specielt god så var processen vanvittigt spændende. Snart måtte vi sande at køkkenet ikke var stort nok til vores planer, så vi indtog et par af de gamle svinestier i den tomme stald. Nu er vi vokset til at have hele længen plus planteopbevaring flere steder på gården. Da vi rykkede ind i stalden havde vi to elblus og en stak suppegryder. Nu har vi et noget større setup. Vi elsker vores arbejde i stalden og vi nyder at hundene altid kan være med os på arbejde og når børnene har lyst til det så er der også plads til dem.

De fleste af vores farveplanter er samlet i området omkring Påby Enge. Det er f.eks. tagrør, birkeblade, vild kørvel, engbrandbæger og regnfan. Noget er meget nemt at skaffe andet er lidt mere tidskrævende. Arbejdet med indsamling og tørring af planter giver mange gode natur oplevelser sammen som familie. Ofte er flere familiemedlemmer afsted på tur for at indsamle materiale. Af og til lykkes det også at lokke gode venner med. Vi har selv en skov og en del eng hvor en del af planterne kan hentes, men har du et stykke i nærheden med en masse regnfan eller en anden farveplante som du gerne vil af med så tag endeligt kontakt til os.

Vi farver med omtanke for miljøet og når vi plukker plantemateriale, plukker vi aldrig alt på et sted. Vi lader altid minimum en tredjedel stå, så der også er til formering og til insekterne.
I vil kunne møde os på messer rundt omkring i Danmark. Kom gerne hen og sig hej. Vi er altid klar på en snak om vores kæmpestore passion: garn og plantefarvning.